We helpen je graag met zoeken

We helpen je graag met zoeken

Samenwerken

Communicatieonderwijs

Bij Sterker op eigen benen geven we communicatieonderwijs aan studenten en begeleiders. Dit wordt gedaan door ervaringsdeskundigen. Zij gaan oefenen met studenten. De ervaringsdeskundige speelt de patiënt. De student speelt de dokter of begeleider. 

Hoe doen we dit?

  • Een student speelt de rol van dokter. Hij/zij legt wat uit over een medisch onderwerp. De student kan kiezen uit 3 onderwerpen.  De andere studenten letten goed op.
  • De ervaringsdeskundige probeert zo goed mogelijk een echte patiënt te spelen die bij de dokter komt. Zo leert de student echt hoe het is om iets uit te leggen in makkelijke taal zonder kinderachtig te worden.
  • Na het gesprek vertelt de ervaringsdeskundige wat er goed ging en wat er beter kan. Ani vindt het bijvoorbeeld heel belangrijk dat er gecheckt wordt of de informatie goed is begrepen, je rustig en vriendelijk blijft, je interesse toont en dat je tekeningen gebruikt bij het geven van uitleg.
  • De student geeft na het gesprek aan hoe hij/zij het heeft ervaren. Was het bijvoorbeeld moeilijk om te doen? En wat was er dan zo moeilijk?  
  • De studenten die mee hebben geluisterd kunnen ook nog tips en tops geven.
Foto Ani in communicatieonderwijs

Op deze foto zie je hoe co-onderzoeker Ani een rollenspel speelt met een geneeskunde student.

Ervaringen van Anneke en Timo in het lesgeven aan studenten

Timo en Anneke zijn ervaringsdeskundigen. Zij weten hoe het is om te leven met een licht verstandelijke beperking. Jarenlang hebben zij samen elke maand les gegeven aan studenten die arts willen worden. Timo doet dit nog steeds. Anneke heeft het lesgeven overgedragen aan Ani. Anneke valt soms nog wel in.

Het lesgeven vindt plaats op de Radboud Universiteit in Nijmegen.

In de les leren de studenten hoe je makkelijk praat met iemand met een beperking. Want moeilijke woorden zijn soms lastig te begrijpen.

Fleur Boot is arts en geeft ook les. Ze zegt:
“Artsen weten veel, maar vinden het soms moeilijk om iets eenvoudig uit te leggen. Dat is juist heel belangrijk!”

Timo helpt de studenten door te doen alsof hij iets niet begrijpt. Zo leert de student om het nog een keer uit te leggen. Bijvoorbeeld met een tekening. Timo zegt:
“Zo snap ik het veel beter!”

Anneke vertelt ook haar verhaal.  Ze zegt: 
“Soms praat de dokter alleen met mijn begeleider. Dat vind ik niet fijn. Daarom ga ik vaak alleen.”

De studenten leren veel van de les. Ze zeggen:
“Ik gebruikte moeilijke woorden zonder dat ik het merkte.”
“Ik zei per ongeluk kinderlijke woorden. Dat is niet leuk voor cliënten.”

Aan het eind van de les gaven Timo en Anneke nog een tip:
“Blijf vooral lekker jezelf!”

Wil je meer lezen over de les van Timo en Anneke? Lees dan het interview met hen. Ook lees je wat de studenten ervan leren.