Inclusief onderzoek wil mensen met een verstandelijke beperking (VB) betrekken bij het doen van onderzoek. In de afgelopen 10 jaar is er steeds meer aandacht voor samenwerken in onderzoek. Dat heet inclusief onderzoek. Onderzoekers en co-onderzoekers werken samen. Vaak gaat de samenwerking goed is, maar soms kom je ook problemen tegen.
In deze presentatie vertelt Jenneken over onze 10 jaar ervaring met inclusief onderzoek. We bespreken de goede ervaringen, de kracht waarmee je indruk maakt, maar ook de uitdagingen. En over de vragen die vaak aan ons worden gesteld, zoals: Voegt inclusief onderzoek iets toe? En is het onderzoek nog van goede kwaliteit als mensen met een verstandelijke beperking meedoen? Zijn co-onderzoekers echt onderdeel van het team? Is alles wat je doet inclusief?
Deze presentatie gaat over hoe inclusief onderzoek eruitziet en hoe je samen kunt werken in onderzoek.
Het onderzoeksteam van Sterker op eigen benen doet onderzoek naar gezondheid en zorg. Het gaat om gezondheid en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
In dit team werken vier co-onderzoekers: Anneke, Judith, Jane en Ani.
Zij werken één dag per week mee aan het onderzoek.
De co-onderzoekers hebben zelf ervaring met een verstandelijke beperking.
Daarom weten zij goed wat belangrijk is.
Sterker op eigen benen werkt sinds 2013 samen met mensen met ervaring.
Deze samenwerking helpt om het onderzoek beter te maken.
In 2024 was er een grote bijeenkomst in Chicago. Dat heet een congres. Veel mensen kwamen samen om te praten over onderzoek. Er was veel aandacht voor inclusief onderzoek. Er worden verschillende namen gebruikt: co-onderzoek, inclusief onderzoek, ervaringsdeskundigen. Wat betekent dit? Is het een manier van werken of een type onderzoek?
De informatie en teksten over inclusief onderzoek groeit. Mensen kunnen op verschillende manieren mee doen, van weinig tot veel. Inclusief onderzoek wil meestal dat mensen met een verstandelijk beperking veel meedoen. Hieronder vertellen we je meer over inclusief onderzoek.
Bekijk video
Anneke legt uit dat inclusief onderzoek belangrijk is omdat:
Bekijk video
Onderzoek doen gaat langzaam, zegt Anneke. We hebben hulpmiddelen ontwikkeld om te helpen:
De Weg naar Onderzoek: bloemen langs de weg laten zien welke stappen zijn genomen. Dit helpt om te vieren wat goed is gegaan en te kijken hoe de samenwerking ging.
De onderzoeksklok
We gebruiken posters om het onderzoek te plannen en in beeld te brengen.
Jane vertelt hoe trots ze is om mee onderzoek te doen. Maar er moeten goede voorbereidingen zijn om dit mogelijk te maken. Na een lastige online vergadering leerden we dat voorbereiding belangrijk is, zodat co-onderzoekers goed kunnen meedoen.
Bekijk video
Co-onderzoekers hechten veel waarde aan werken in een normale werkomgeving en het gevoel hebben dat ze bij een team horen. Daarvoor is het belangrijk om collega te zijn. Je bent dan geen begeleider of dokter maar collega’s.
Soms vragen mensen: waarom wordt er niet in alles van het onderzoek samen gewerkt? Judith legt uit dat het type onderzoek en de talenten en grenzen van co-onderzoekers bepalen hoe en wanneer er wordt samengewerkt met co-onderzoekers. We moeten samen zoeken naar oplossingen.
We hebben al een lange weg afgelegd, maar er ligt nog veel voor ons. De schatkist is het einde van de wandeling tot aan de dag van vandaag. De schatkist is niet het belangrijkste. Het gaat om de weg er naar toe. De wandeling zelf is de schat. Denk daar maar eens over na.
Voor het congres in Chicago ontstonden er 2 teams: één team ging naar Chicago en één team bleef in Nederland. Niet iedereen kon namelijk mee naar Chicago. Daarom werd er in Nederland een mini-congres georganiseerd voor het team dat thuisbleef.
De co-onderzoekers schreven een blog over deze bijzondere dag. Ze vertellen hoe het was om samen te komen, het congres te volgen, te videobellen met Chicago en gezellig af te sluiten.
Lees hieronder hun verhaal!
____________________________________________________________________________________
“Mini-congres Team NL, team Chicago!"
Co-onderzoekers vertellen:
“Iedereen vond het mini-congres in Nederland gezellig en geslaagd. Veel co-onderzoekers en collega’s die thuisbleven waren aanwezig. Het filmpje van Jenneken was interessant voor ons allemaal. Ook voor familie/vrienden die uitgenodigd waren. Hierin werd uitgelegd hoe wij onderzoek doen en hoe belangrijk de bijdrage van co-onderzoekers is. Het is erg fijn om als gelijkwaardige collega’s samen te werken en jezelf te kunnen zijn. Dit filmpje is ook in Chicago gepresenteerd. We hopen hierdoor dat meer mensen ideeën krijgen voor hun onderzoek.
Wij als co-onderzoekers hebben video-gebeld met Chicago wat erg leuk was. Zo waren we toch een beetje samen (team NL, team Chicago) en was er interesse voor en met elkaar. Iedereen had wat aan in de kleur oranje, rood, wit en blauw. Na het congres hebben we met de hele groep heerlijk gegeten. De catering was speciaal voor ons extra lang open. Als afsluiter kreeg iedereen een goodie-bag mee. Daar zaten allemaal leuke dingen in, zoals door ons zelfgemaakte ansichtkaarten."
Geschreven door: Anneke, Ani, Jane, Judith
Beeldbellen met team Chicago.
Team NL, Team Chicago